duminică, 22 ianuarie 2017

Albinița

Foile:
  • 8 linguri lapte
  • 2 ouă
  • 1 lingură untură
  • 3 linguri miere de albine
  • 1 cană zahăr
  • 1 linguriță bicarbonat
  • făină câtă ia compoziția
Avem nevoie de un castron emailat și de cratiță pe măsura lui, să fierbem pe abur. În castron punem ouăle, zahărul, untura, mierea și laptele, pe care le fierbem pe abur până când observăm că avem o spumă. O luăm de pe foc și, după ce în prealabil am pus bicarbonatul in faină (nu-l punem în multă făină - cam în 200g) punem câte puțin la început amestecând cu o lingură de lemn, fiind caldă compoziția, până când avem o cocă consistentă. Presărăm făină pe masa de lucru și frământăm coca, adăugând după nevoie faină. Coca se va răci când se adaugă făina. Împărțim coca în 4 și facem foi pe care le coacem pe dosul tăvii. Atenție să lucrați aluatul cât este călduț, la răcire se va rigidiza! Folosim 2 tăvi pentru coacere, cât timp una se coace o pregătim pe următoarea. Se scot rapid de pe tavă pentru că se vor întări.

Crema de griș: • 500 ml lapte • 250g zahăr • 2 plicuri zahăr vanilat • un praf de sare • 120g griș • 300g unt moale, cu min. 80% grăsime Crema de griș se face rapid și ușor. Am pus la fiert laptele împreună cu un praf de sare, vanilia și zahărul tos. Când a ajuns la fierbere am turnat în ploaie grișul și am amestecat bine să nu se formeze cocoloașe. Am fiert grișul cu laptele timp de 4-5 minute, la foc mic, amestecându-l continuu. Am tras crăticioara deoparte și am lăsat-o la răcorit până ce a ajuns la temperatura camerei. Este foarte important ca untul să fie scos din frigider cu măcar 3-4 ore înainte, ca să fie moale și cremos. Am transferat grișul cu lapte (răcorit) în vasul robotului de bucătărie și l-am mixat la viteză medie, adăugând câte o bucățică de unt moale. Nu trebuie mixat mult pentru că apare riscul tăierii! Este suficient să fie bine omogenizat. Dacă se taie crema, nu intrați în panică. Orice cremă pe bază de unt se repară singură dacă o bateți cu mixerul (la viteză mare) chiar și 10-15 minute. Stați cu ochii pe crema si vedeți cum redevine cremoasă. Explicația este simplă: prin mixare (frecare) untul se încălzește și se va îngloba complet, rezultatul fiind o cremă omogenă.

Asamblarea:

Luăm prima foaie, punem jumate din cremă și nivelăm, punem cea de-a doua foaie peste care vom pune gem de caise (dacă este gros adăugăm puțină apă), nivelăm, punem cea de-a treia foaie și restul de cremă. Decorăm cu zahăr pudra și o punem la rece până a doua zi.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu